Dobojska Tvrdjava - Gradina - IstorijaDobojska tvrđava - DešavanjaDobojska Tvrđava - SadržajiDobojska Tvrđava - GalerijaDobojska Tvrđava - DonacijeDobojska Tvrđava - Kontakt

ETNO KAFETERIJA

Smještena je u kulu vidikovac na dobojskoj tvrđavi, na najuzvišenijem mjestu grada sa kojeg se pruža prelijep pogled na doline rijeka Bosne, Usore i Spreče i planine Ozren, Trebavu i Krnjin. Enterijer kafeterije je intiman, indetičan enterijerima starih bosanskih kuća sa karakterističnim prozorima, replikama autentičnog namještaja, antikvitetima, umjetničkom galerijom i ugodnom etno muzikom prepoznatljivom samo za prostor Balkana

Kafeterija je namijenjena za posjetioce dobojske tvrđave, a može se koristiti i za potrebe održavanja okruglih stolova, ekoloških skupova, poslovnih sastanaka i mini konferencija kapaciteta do 40 osoba. Terase kafeterije pružaju neponovljiv doživljaj posjetiocima vraćajući ih u stara vremena tvrđave izgledom replika katapulta, topova, stare čatrnje i ostacima starih kula.

DJEČIJE IGRALIŠTE

Dizajnirano i izgrađeno od borovog drveta uz primjenu starih tehnika gradnje i zanata, autentična je oaza zabave za djecu do 14 godina. Sadrži tobogane klackalice, ljuljaške, pjeskarnike, mini voz, čamac, kule osmatračnice i druge zanimljive detalje za prijatan boravak najmlađih. Pored dječijeg igrališta nalaze se drvene klupe i stolovi etno kafea dobojske tvrđave namjenjene odmoru i osvježenju roditelja i djece.

 

Vjenčanja na dobojskoj tvrđavi

Nova usluga matičnog ureda opštine Doboj i Organizacije za razvoj turizma regije Doboj "ROTOR" namijenjena romantičnim parovima kojima svečani čin vjenčanja ne predstavlja samo ustaljenu ceremoniju nego nešto mnogo više, orginalnije i tradicionalnije

 

 

AMFITEATAR "Castrum Doboy"

Amfiteatar na dobojskoj tvrđavi je najupečatljivije mjesto kulturnog života grada Doboja. Amfiteatar je namijenjen održavanju koncerata, pozorišnih predstava, pjesničkih večeri, horskih i folkornih performansa i raznih drugih manifestacija. Kapacitet amfiteatra je 300 mjesta za sjedenje + 200 mjesta za stajanje.Sa tribina amfiteatra pruža se jedinstven pogled na svjetla grada Doboja što kulturnim dešavanjima na ovom mjestu daje posebnu ljepotu i upečatljivost doživljaja.

Za informacije o iznajmljivanju amfiteatra kliknite ovdje. Za informacije o aktuelnim kulturnim događajima kliknite ovdje.

 

 

Doček na dobojskoj tvrđavi

Svaki punoljetni posjetilac na ulazu u dobojsku tvrđavu dočekuje se sa rakijom medovačom spravljenom po drevnim receptim. Rakiju služi vitez dobojske tvrđave ispred svoje stražarske kuće na kapiji tvrđave. Medovača je ljekovita rakija i tradicionalno piće starih Slovena i nekadašnjih čuvara dobojske tvrđave.

Čas istorije na dobojskoj tvrđavi

Preko turističkih agencija (organizovane đačke i druge eskurzije, konferencije, seminari, poklonička putovanja i dr.), posjetioci imaju jedinstvenu mogućnost da čas istorije čuju od vodiča odjevenih u srednjovjekovne odore vitezova i princeza. Za dodatne informacije kliknite ovdje.

Suvenirnica

Da i one koje volite prijatno iznenadite najljepšim suvenirima dobojskog kraja u kuli Vidikovac postoji tvrđavska suvenirnica.Veliki izbor suvenira sa motivima dobojske tvrđave, antikvitetima proizvodima iz domaće radinosti.

 

Misterije tvrđavskih hodnika

Dobojska tvrđava nalazi se na karekterističnom obliku brda vulkanskog porijekla. U podnožju brda nalazi se mnoštvo otvora koji po predanjima predstavljaju mrežu hodnika koji su bili komunikacija sa gornjim djelovima tvrđave. Pošto je temperatura u hodnicima veoma niska, tadašnji trgovci služili su se njima kao ostavama za hranu i piće. Hodnici su još uvijek neispitani i nepristupačni.

 

Replike starih oružja i antikviteta

Čine poseban čar prilikom posjete dobojskoj tvrđavi vraćajući Vas u srednji vijek, budeći u vama misteriju prošlosti. Zamislite kako zatežete laneni konopac starog kaktapulta rađenog po crtežima Leonarda Da Vinča. To možete samo na dobojskoj tvrđavi.

 

Slikanje sa vitezom

Svaki posjetilac može da se slika sa dobojskim vitezovima i princezama. Za posjetioce koji žele nešto više obezbijeđene su srednjovjekovne podaničke odore koje se mogu iznajmiti za potrebe fotografisanja.


 


Web DIzajn - Fantasticno.com
Regionalni centar za okoliš/životnu sredinu za Srednju i Istočnu Evropu Rotor Swedish development cooperation agency Opština Doboj